Välj en sida

DET PERFEKTA ÄGGET

Det perfekta ägget

Ägg är ju nyttigt och därför vill vi dela med oss av tips kring hur du lagar till det perfekta

 

ägget och det gäller oavsett om du steker eller kokar ägg.

 

Går det att laga till det perfekta ägget? Vi kommer att återkomma till detta på ett par andra sidor.

 

Bra att känna till för dig som tycker om ägg

Något du bör tänka på är att hönsägg bör förvaras i en äggkarton i kylskåp. Den spetsiga delen av ägget ska vara uppåt. Då håller sig äggen färska i 2-3 månader efter att de har producerats. 

 

Så här kan du kontrollera hur färska äggen är. Du lägger äggen i en skål med vatten. Om äggen sjunker, då är de fortfarande färska. Men, flyter äggen, då är de med största sannolikhet ett par månader gamla.

De flesta av oss äter ägg minst en gång i veckan, sedan finns det givetvis de som äter ägg betydligt fler gånger i veckan, till exempel att ägg ingår i deras frukost.

 

Något att ta i beaktande när du väljer att köpa ägg, är om det är burhhöns eller ägg från frigående höns.

 

Det finns en del myter kring det här med ägg och några av dessa måste du sluta tro på. Dels handlar det om att vitan är nyttigare än gulan.

 

En annan myt som har kommit att spridas är att det innehåller mycket fett, vilket inte stämmer alls. Det är mindre än 10 gram fett. Det är i första hand tal om omättade fetter.

 

Visst, väldigt mycket kolesterol kan vara farligt för hälsan. Men, de flesta av oss kan äta ägg utan några större hälsorisker.   Har du däremot någon eventuell sjukdom, så kan det vara bra att konsultera din läkare, vad gäller vilken effekt ägg kan ha på din hälsa.

 

När du ska koka eller steka ägg, så kan det spela en viss roll, vilka ägg du väljer. Ska du stega ägg, så är det klokt att välja färska ägg. Men, ska du koka ägg, så går det alldeles utmärkt att använda sig av ägg som har sått lite längre.

 

Slutligen vill vi påpeka att det inte är någon större skillnad mellan ägg, beroende på om de har brunt eller vitt skal. De innehåller nämligen samma näringsämnen.