Välj en sida

GRILLRECEPT

GRILLAD RYGGBIFF – SÅ HÄR GÖR DU

Förbered grillen för både direkt och indirekt grillning och skär sedan upp ryggbiffen i lagom tjocka skivor ca 3 cm. Krydda båda sidor med lite salt och peppar, vitlökspulver & rosmarin låt ligga framme och bli rumstempererad.

När glöden är bra & håller jämn temperatur (vi vill ha ca 250°C+ i den direkta delen av grillen) börjar vi med att grilla köttet på den indirekta delen. Låt köttet ligga ca 4 – 5 min per sida med stängt lock emellan vändningarna. Vi siktar på att komma upp i ca 48 – 50°C före den direkta grillningen. (använd gärna termometer för att kontrollera).

Nu är det dags att bryna ryggbiffen direkt över värmen, med hjälp av grilltång börjar du att grilla lite extra runt om kanterna för att få en fin färg och yta. Lägg sedan köttet platt direkt över det heta kolet och grilla ca 1 min per sida.

Ta av köttet och låt vila ytterligare några minuter innan köttet serveras. Salta och peppra gärna lite extra efter behov och smak!

HELGRILLAD FLÄSKFILÉ – SÅ HÄR GÖR DU

Börja med att putsa fläskfilén (d.v.s. skär bort överflödigt fett och hinnor). Blanda ihop/ marinera fläskfilén med ingredienserna. Lägg sedan filén att marinera i kyl tills det är dags för grillen.

Förbered nu ingredienserna till den asiatiska glazen och följ instruktionerna för det receptet.

Tänd grillen och förbered för 50/50 metoden dvs. halva grillen indirekt med droppform och den andra halvan med direkt glöd.

Lägg nu på fläskfilén och grilla den till en början indirekt med stängt lock, använd en termometer för att hålla koll på temperatur. När du närmar dig 60°C kan du flytta fläskfilén till den direkta glöden, vänd kontinuerligt och håll uppsikt för att få en jämn grillad yta runt om.

När det är någon grad kvar till önskad temperatur penslar du med den asiatiska glazen och låter den gå in i köttet medans fläskfilen når de sista graderna indirekt.

Innertemperaturen bör vara 65°C om du låter den vila 10min efter (Temperaturen stiger normalt några grader efter att du slutat grilla.), jag föredrar dock att låta den gå till 70°C och lite kort vila den före servering.

GRILLA LAMMKOTLETTER – SÅ HÄR GÖR DU

 

Skala rotsakerna och pumpan. Skär långa stavar av grönsakerna.
 
Skär upp kotletterna och krydda med salt och peppar.
 
Vänd runt grönsakerna med olivolja, salt och peppar samt den hackade vitlöken. Lägg i en ugnsform och rosta i ugnen 200°C, tills mjuka och gyllenbruna ca 20 min. Varmhåll.
 
Lägg kotletterna på grillen och låt grilla på hög temperatur en dryg minut på varje sida. Lyft upp på ett fat och strö över rikligt med hackad persilja och ringla gärna lite olivolja över.
 
Servera de heta kotletterna samt grönsakerna, ät gärna med fingrarna (utan att bränna dig)!
En Cabernet Sauvignon, Oakville, från Robert Mondavi, Kalifornien är utmärkt att dricka till.

GRILLA HAMBURGARE – SÅ GÖR DU

 

Tänd grillen i tid

Oavsett om det är kol eller gasol. Grillen och gallret måste vara riktigt varmt. När kolen eller briketterna är grå är det dags att grilla.

Keep it simple

När det kommer till hamburgare är det bättre att satsa på få ingredienser av bra kvalité och ett gott, färskt bröd – gärna hembakat.

Var noga med formen på hamburgaren

Forma jämna, lika stora och platta burgare så blir de jämt grillade, saftiga och goda.

Tänk på temperaturen

Köttet ska ut från kylskåpet i tid så att det inte är kylskåpskallt när det läggs på grillen. Pensla med lite olja så får köttet en fin yta och fastnar inte på gallret. Tänk på att smaksätta lagom mycket och övergrilla inte då det lätt blir för torrt.

Använd rätt redskap

Använd rätt redskap som stekspade och tång när du grillar. En gaffel kan lätt sticka sönder råvarorna.

Om du har ost på hamburgaren – använd en god ost som får smälta över burgaren direkt på grillen. Lägg på osten när hamburgaren nästan är klar, täck med en ugnsfast form så smälter osten snyggt över burgaren.

GRILLA FLÄSKKARRÉ – SÅ GÖR DU

Introduktion och förberedelse

Grillad fläskkarré i god marinad med vitlök, soja, rosmarin, honung och ingefära. Karréskivor eller grishals är gott att marinera och grilla då det blir mört och håller sig saftigt på grillen.

 De flesta tillbehör passar till – några förslag nedan med potatissallad, potatisgratäng eller klytfpotatis samt såser.

Fläskkarré kan du köpa i hel bit och skiva själv – köp då utan ben. Den finns också färdigskivad med eller utan ben. Ett prisvärt kött som har mycket fett insprängt varför det ej blir torrt på grillen utan håller sig mört och saftigt.

Lite extra fint fläskkarré är märkt svensk rapsgris och är utvalt kött med gårdsmärkning som är matad med majs. Majs har Omega-3 och ger ett saftigt, mört och smakrik fläskkött.

Räkna 3-4 minuter stektid på varje sida – köttet ska genomstekas. Fläskkarrén ska stekas eller grillas till en innertemperatur på 70-75 grader

Räkna ca 150 gram karrekotlett eller karreskivor per portion utan ben eller 175 gram karrekotlett per portion med ben kvar.

 

Så lagar du till grillad fläskkarré

Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
Tillsätt fläskkarrén och vänd runt marinaden så att den täcker köttet runt om.

Marinera köttet så länge som möjligt från några minuter till några dagar i kylen. Förslagsvis över natten eller några timmar innan grillning. Fläskkarré behövs dock ej marineras länge utan kan såklart grillas direkt.

Pensla med marinaden under grillningen och glöm ej att salta och peppra.
Grilla fläskkarréskivorna 3-4 minuter på varje sida. Akta så de inte bränns – höj då gallret – sänk värmen. Fläskkarrén ska vara välstekt och genomstekt.

När köttsaft trängt upp på ytan och köttet har fin färg är det klart. Skär gärna ett snitt och kontrollera så att köttet är genomstekt eller använd en termometer – vid 70-75 grader är det helt genomstekt.

Gott är att ta en nypa gourmetsalt och lite nymalen svartpeppar och strö över köttet när det grillat klart och läggs upp på fat eller tallrik.