Välj en sida
Så kokar du ägg för nybörjare

KOKA ÄGG FÖR NYBÖRJARE

ÄGG

KOKA ÄGG FÖR NYBÖRJARE – VÅRA TIPS!

Att koka ägg kan göras på åtminstone tre olika sätt, beroende på om du vill ha det löskokt, mjukkokt eller hårdkokt.

Så här går du som nybörjare tillväga, för att lyckas med att koka ägg.

– Börja med att ta fram en kartong med ägg från kylen.

– Nästa steg är att kontrollera om äggen är nya eller hunnit bli gamla. Ta fram en kastrull och häll i vatten. Lägg i ägget. Om ägget är riktigt färskt så ligger ägget kvar på botten. Är ägget cirka en vecka gammalt, så reser det sig upp försiktigt. Äldre ägg däremot flyter upp till ytan.

– Lägg i så många ägg du kommer att äta upp i en kastrull och vattnet ska bara täcka äggen.

– Sätt på värmen, så att vattnet börjar koka och sedan drar du ner värmen.

 

HÅRDKOKTA ÄGG

Små ägg under 50 gram, kokas i tio minuter.

Medelstort ägg, på cirka 60 gram, kokas i cirka 11 minuter.

Storta ägg, på över 70 g, bör kokas i 12 minuter.

 

LÖSKOKTA ÄGG

Små ägg under 50 gram, kokas i 6 minuter.

Medelstora ägg, på cirka 60 gram, kokas i 7 minuter.

Stora ägg på över 70 gram, kokas i 8 minuter.

 

MJUKKOKTA ÄGG

Små ägg, som väger under 50 gram, kokas i 8 minuter.

Medelstora ägg, som väger cirka 60 gram, kokas i 9 minuter.

Stora ägg som väger över 70 gram, kokas i 10 minuter.