Välj en sida

SÅ KOKAR DU ÄGG

Så kokar du ägg

HÄR KOMMER VI ATT PRESENTERA EN ENKEL VÄGLEDNING KRING SÅ KOKAR DU ÄGG. 

 

DET FINNS LITE OLIKA SYNPUNKTER HUR MAN LYCKAS FÅ TILL DET PERFEKTA KOKTA

ÄGGET!

 

ALLA HAR VI LITE OLIKA TYCK OCH SMAK VAD GÄLLER HUR ÄGGET SKA VARA VID SERVERING.

EN DEL VILL HA LÖSKOKT, ANDRA VILL HA MJUK KOKT OCH SLUTLIGEN, SÅ FINNS DET PERSONER SOM

VILL HA HÅRDKOKTA ÄGG.

 

 

 Steg för steg – så kokar du ägg!

 

Alternativ 1:

 

1. Börja med att ta fram en kastrull och fyll den med tillräckligt med vatten.

2. Om du har tillräckligt med vatten så täcker de precis äggen.

3. Nu måste du välja om du vill ha löskokta eller hårdkokta ägg. Detta då löskokta ägg inte ska kokas längre än 9 minuter och hårdkokta kan du låta koka i cirka 11 minuter.

4. Nu är det dags att lyfa av kastrullen från spisen och sedan spolar du av  äggen i ungefär en minut, med hjälp av kallt vatten.

 

 

Alternativ 2:

1. Börja med att placera äggen i en kastrull med kallt vatten. Nu är det viktigt att vattnet bara täcker äggen, har du mer än så, är det för mycket vatten i kastrullen. 

2. När du sätter på plattan där kastrullen står, så måste du hålla koll, då kastrullen inte har något lock. En timer kan vara bra att ha, då löskokta ägg bara ska koka i cirka 5 minuter, medan hårdkokta ägg, kan kokas i cirka 8 minuter. 

3. När du tagit av kastrullen från plattan, så ska du spola äggen under kallt vatten i cirka 1 minut, så de slutar koka.

 

Så kokar du ägg så de blir perfekta

1. Börja med att kyla ner äggen efter att du är färdig med själva kokningen. Det här behövs för att det ska bli lättare att få av skalet.


2. Du bör tänka på att plocka fram äggen från kylskåpet en stund innan du ska börja koka äggen. Det här förs för att du ska minska risken för att äggen spricker under kokning. 


3. Det kan vara smart att väga äggen innan kokning, då koktiden varierar beroende på äggens storlek. Om ägget är normalt, så ska det väga cirka 53-63 gram. 


4. För att det ska bli ett lyckat resultat så bör du alltid koka ägg som håller rumstemperatur, eftersom det minskar risken för att de spricker under pågående kokning. 


5. Det är ju inte alltid som så att du ska koka ägg till dig själv, kanske har du gäster och då finns det ett annat sätt att koka ägg. Du kan nämligen sätta in hela pappkartongen i ugnen. Sedan ska äggen ångas i 13-14 minuter, innan du sköljer av äggen under kallt vatten. Det perfekta kokta ägget ska ha en fast form, men vara krämigt.