Välj en sida

SÅ STEKER DU ÄGG

Så steger du ägg

HÄR HAR VI TAGIT FRAM EN ENKEL GUIDE FÖR SÅ STEKER DU ÄGG

 

 Därför bör du äta ägg

Det visar sig finnas stor fördelar för hälsan att äta ägg. Ägg är nämligen rika på protein, vitaminer och andra näringsämnen som kroppen behöver.

 

Tillhör du de personer som tycker det är svårt att få till det perfekta stekta ägget?

En av de problem som många har är att konsistensen på gulan och vitan aldrig blir perfekt samtidigt.   Nu finns det dock ett litet trix, som faktiskt kan hjälpa dig att lyckas. Det handlar om att lägga på locket på stekpannan i 1 minut.

På det här sättet så får du den perfekta äggulan utan du samtidigt underkokt äggvitan.

Här kan du läsa mer om hur du lyckas steka det perfekta ägget, vilket ju kan vara bra att känna till. 

 

Så här steker du ägg!

Börja med att välja en lämplig stekpanna.

Det är ofta som så att det är bättre att steka ägg i en stekpanna som har beläggning, än att välja en rostfri stekpanna.

Att steka ägg är både enkelt och riktigt läckert. Stekt ägg passar utmärkt på mackan, men även till din grillade eller stekta hamburgare.

Det finns mer än ett sätt att steka ägg på. Du kan välja mellan att steka ägg i stekpanna, eller steka ägg i ugnen.

Att steka ägg i panna, kallas på franska för (oeuf au miroir)- När man steker ägg på det här sättet, så ska man vara ytterst försiktig med värmen, då undersidan aldrig ska vara bränd.  När du stekt så att äggvitan runt gulan kan försiktigt petar utåt, så det blir en ”ren gula”. så kallas det ofta för ”solsidan upp”.

Vad passar då stekt ägg bäst till? Jo, olika charkprodukter, till exempel  korv, kassler och rätter som pytt i panna.

 

Så steker du ägg och vilka ingredienser som du behöver

1 ägg, 2-3 teskedar av margarin eller smör. Men, det kan bytas ut mot 1 tesked vegetabilisk olja.

 

Så steker du ägg:

 

1. Första steget är att du ska smälta margarin i en stekpanna, men gör det inte på full fart utan på medelvärme.

2. När det smälta margarinet blivit ljusbrunt, så kan du knäcka ägget. Tänk på att ägget ska stekas till dess att äggvitan har stelnat och att du då kan se att den är lite brun i ytterkanterna.

3. Nu kan du krydda det stekta ägget med salt och peppar.

 

 

 

 

Läs mer här om hur du kokar ägg